maanantai 4. kesäkuuta 2018

Nina Simone

Musahaaste 23. Musiikkia, jossa on erikoisia ihmisääniäja äänialoja (konra-altto, kontratenori)


Kontra-altto on matala naisääni, ja se on harvinaisin naisääni. Kontra-alttoja on naisista vain noin viisi prosenttia. Kontra-altto on mezzosopraanoa matalampi ja raskaampi ääni, joka muistuttaa jossain määrin miesääntä, ja korkeiden sävelten saavuttaminen on äänelle vaikeaa. Ääni on luonnollisesti androgyyninen, sillä se on sointiväriltään naisille ja miehille tyypillisten äänten rajalla. 

Tunnettuja kontra-alttoja populäärimusiikissa ovat muiden muassa Cher, Annie Lennox, Grace Jones, Cass Elliot, Nancy Sinatra, Brenda Lee, Marlene Dietrich, Astrud Gilberto ja Carly Simon. Musiikkigenre, jossa kontra-altot ovat erityisen arvostettuja, on jazz. Jazzlaulajista esimerkiksi Nina Simone ja Diana Krall ovat kontra-alttoja. 


Nina Simone (oik. Eunice Kathleen Waymon,1933 Tryon, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat – 2003 Carry-le-Rouet, Ranska) oli yhdysvaltalainen jazz-, blues- ja soul-laulaja, -lauluntekijä ja -pianisti. Hän levytti yli 60 albumia ja sävelsi yli 500 laulua. 

Nina Simonen tunnettu kappale Mississippi Goddam syntyi, kun neljä mustaa lasta sai surmansa baptistikirkkoon tehdyssä pommi-iskussa Birminghamissa Alabamassa vuonna 1963. Mississippi Goddam on katkera ja raivoisa valitus mustien tilanteesta Amerikassa. Tämän laulun vahva tunnelataus on tyypillistä Simonen musiikille, jolla hän ilmaisi ihmiselämän koko elämänkaarta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti