maanantai 21. toukokuuta 2018

Pähkinänsärkijä

21. Balettimusiikkia
Tchaikovsky PähkinänsärkijäTämäkään ei mene ihan sääntöjen mukaan. Pähkinänsärkijä on kovin tuttu, sitä kuunneltiin ahkerasti 70-luvulla lapsen kanssa. Musiikkiin hän keksi oman sanoituksen, jossa olivat mukana ainakin Kettu,Tuusannuuska ja Mirri Marrinen. Kun kuulen Pähkinänsärkijän marssin, alan heti laulaa mukana  - kettu se tykkää tämmöistä, kettu se tykkää tämmöistä, tuusannuuska mukana, tuusannuuksa mukana ja mirri marri, mirri marri ja mirri marrinenkin.......:) !

Tässä Pähkinänsärkijä levy, jonka saimme Moskovan matkalaisen tuliaisena vuonna 1977.

Pähkinänsärkijä on Pjotr Tšaikovskin säveltämä balettiteos. Sen juoni perustuu E. T. A. Hoffmannin vuonna 1816 kirjoittamaan satuun Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas. Tšaikovski sävelsi balettinsa Alexandre Dumas vanhemman laatimaan mukaelmaan Hoffmannin sadusta.

Pähkinänsärkijän tapahtumat sijoittuvat jouluyöhön, ja siksi sitä esitetään erityisesti joulunajan ohjelmistoissa. Baletti kertoo pienestä Klaara-tytöstä ja tämän unesta. Klaara saa joululahjaksi puisen pähkinänsärkijänuken, josta hän näkee unta. Yöllä hän herää ja joutuu suurten hiirien hyökkäyksen kohteeksi, jolloin Pähkinänsärkijä herää eloon ja puolustaa Klaaraa. Hiirikuningas tappaa Pähkinänsärkijän, mutta Klaaran kyyneleet herättävät sen henkiin. Pähkinäsärkijä muuttuu prinssiksi, joka vie Klaaran Makeishaltijattaren maahan. Siellä maan asukkaat esittävät vieraille erilaisia tansseja, kunnes Klaara herää joulukuusen alla pähkinänsärkijä sylissään.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti