keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Kesämökin kirjahyllystä


Riksin sarja oli WSOY:n julkaisema pehmeäkantinen kirjasarja, jossa julkaistiin viihderomaaneja vuosina 1950–1960. Riksin sarjan nimi on peräisin vanhasta Ruotsin rahayksiköstä riikintaalerista eli ”riksistä”, joka oli sata äyriä. Riksin sarjan myyntihinta oli aluksi 100 markkaa, jota kutsuttiin puhekielessä ”riksiksi”.  Nämä krjat ovat kesämökin kirjahyllystä ja saatu syntymäpäivä- tai joululahjoiksi joskus 60-luvulla.

Sarja kattoi kirjallisuutta laaja-alaisesti, klassikoita, romanttista viihdettä, lännenkirjoja ja perinteisiä seikkailukirjoja. Siihen kuului muun muassa Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa ja Honoré de Balzacin Saiturin tytär sekä Agatha Christien, James Oliver Curwoodin ja Zane Greyn romaaneja.
Antikvariaateista Riksin sarjaa löytyy yhä paljon ja monilla Riksin sarjan kirjat ovat kesämökkien vakiolukemista.  Sarjan ja sen edeltäjän 10 mk romaanien kansista suurimman osan teki Eeli Jaatinen, muutamaan kirjaan kannen kuvitti Toivo Fahlenius. 

Kuolema Niilillä - kirjan kansikuvan teki Toivo Fahlenius,
loput kansikuvat ovat Eeli Jaatisen kuvittamia.

Jännitystä


Romantiikkaa.

Seikkailua

Lännenkirjoja

Huumoria

Eeli David Jaatinen (1905 -1970) oli suomalainen taidemaalari, kuvittaja ja pilapiirtäjä. Hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja sai maalaamiseen Eero Järnefeltin opastusta. Hän työskenteli WSOY:lle ja Otavalle ja teki pilakuvia Veli Giovannin Pilajuttuja ja piirroksia -lehteen sekä Joulukärpäseen. Riksin sarja on yhä suosittu ja Jaatisen työhön törmää antikvariaateissa. Myös  Jaatisen 1940-luvulla saksalaisen painokuvan pohjalta maalaama suojelusenkeliä ja kahta lasta esittävä maalaus Suojelusenkeli on levinnyt tauluna moniin suomalaiskoteihin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti