maanantai 14. toukokuuta 2018

Blue Note

Musahaaste 20. Legendaarisen levy-yhtiön levy (Blue Note)


Cannonball Adderley. Somethin' else

1. “Autumn Leaves” (Joseph Kosma, Johnny Mercer, Jacques Prévert)
2. “Love for Sale” (Cole Porter)
3. “Somethin’ Else” (Miles Davis)
4. “One for Daddy-O” (Nat Adderley, Sam Jones)
5. “Dancing in the Dark” (Howard Dietz, Arthur Schwartz)
6. “Bangoon” (initially released as “Alison’s Uncle” and also noted as Rangoon on the RVG edition CD) (Hank Jones)

Julian Edwin ”Cannonball” Adderley (1928 Tampa, Florida –1975 Gary, Indiana) oli yhdysvaltalainen jazzmusiikkia soittanut alttosaksofonisti. Hän soitti muun muassa Miles Davisin kvintetissä Kind of Blue -albumilla sekä julkaisi monia sooloalbumeita.
Cannonball-lempinimi juontuu lempinimestä Cannibal, jota hänestä käytettiin high schoolissa suuren ruokahalunsa vuoksi.

1960-luvulla Adderley oli mukana uuden musiikkilajin, soul jazzin, kehittämisessä. Adderley opiskeli vaski- ja puupuhallinsoittimia Floridassa vuosina 1944–1948. Armeijassa hän johti yhtyettä, jossa soitti mm. hänen veljensä, trumpetisti Nat Adderley. Vuosina 1957–1959 Adderley soitti maineikkaassa Miles Davisin kvintetissä, samoin kuin supersekstetissä, johon kuului Miles Davisin lisäksi John Coltrane. Vuosina 1959-1963 Adderleyllä oli jälleen oma yhtye, ja 1982 Adderleyn kvintetti laajei sekstetiksi kun mukaan tuli Yusef Lateef.

Adderley nähtiin Suomessa ensi kerran Pori Jazzissa kesällä 1972. Hänen soittonsa varsinaisissa tapahtumissa ei ollut totutun vakuuttavaa, mutta kuuluisaksi tulleessa ravintola Teljänhovin jamsessionissa hän yhdessä Chick Corean kanssa ylti huippusaavutukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti