sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Musorgskia ja Shishkiniä

Toisena musahaasteena on kuunnella jokin entuudestaan tuntematon ooppera-alkusoitto. Valitsin Modest Musorgskin alkusoiton oopperaan  Hovanštšina. Ihan vain sen takia, kun meillä oli kauan sitten mukava kissa, jonka nimi oli Musse Musorgski von Katzenjammer. Alkusoittokin on mukava, rauhallinen ja kaunis, Mussekin olisi varmaan pitänyt siitä. Sopivaa sunnuntaimusiikkia...


Hienosti Ivan Shishkinin (1832-1898) venäläiset maisemat sopivat musiikkiin 

Ruispelto (1878), postikortti Albinalta Moskovasta

Kuhilaat, postikortti  Yulialta Moskovasta


 Musse Musorgski moitiskeli Jymyä ja Jullea kauheasta sotkusta, ja vielä sunnuntaiaamuna.

Wikipedia. Musorgski syntyi Karevossa Pihkovan kuvernementissa. Hänen perheensä oli Venäjän ensimmäisen hallitsijan Rurikin jälkeläisiä. Nuori Modest valmistautui vanhempiensa toiveiden mukaisesti sotilaalliselle uralle, mutta säveltäjä Mili Balakirevin vaikutuksesta Musorgski erosi asepalveluksesta 22-vuotiaana ja liittyi Viiden ryhmään, venäläiseen viisikkoon, joka oli omistautunut luomaan erityisesti venäläistä musiikkia. Hänen ensimmäiset julkaistut työnsä olivat oopperakatkelma Salambbo ja eräs laulusarja. 29-vuotiaana hän sävelsi oopperan Boris Godunov, joka perustuu Aleksandr Puškinin näytelmään.

Musorgski oli elinaikanaan varsin tuntematon. Hän eli köyhyydessä säveltäjätoverinsa Nikolai Rimski-Korsakovin luona ja oli pahoin alkoholisoitunut. Rimski-Korsakov uhrasi merkittävän osan omasta urastaan Musorgskin kekseliäiden ja värikkäiden mutta sekasortoiseen tilaan jätettyjen teosten viimeistelyyn ja uudelleenorkestrointiin. Musorgski kuoli alkoholimyrkytykseen vuonna 1881 ja hänet haudattiin Pietariin.

Alkoholismin lisäksi Musorgskin terveydentilaa heikensivät hänen elämänsä loppuvaiheilla keuhkokuume ja epilepsiakohtaukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti