torstai 7. joulukuuta 2017

JoulukuusiKortit 80-luvulta, kuvitus Marjaliisa Pitkäranta (1941- 2003)

 Pitkäranta teki kirjankuvituksia Otavalle, WSOY:lle, SLEY:lle, Kirjapajalle ja Karistolle. Hän piirsi kahdeksan postimerkkiä, kahdeksan puhelinkorttia, teki julisteita, kirjankansia, esitteitä, kalentereja, muovikasseja ja kuvituksia lehtiin. Postikorttipiirtäjänä hän oli omaa luokkaansa, hänen postikorttituotantonsa on yli 2000 julkaistua korttia. 

Perinne joulukuusen hankkimisesta saapui Suomeen ensin 1800-luvulla säätyläiskoteihin, sitten talonpoikaisiin tupiin 1870- ja 1880-lukujen tienoilla. Joulukuusi yleistyi kuitenkin vasta 1900-luvun alussa.  Merkittävä joulukuusiperinteen levittäjä Suomessa oli suomenkielisiä kansakoulunopettajia kouluttanut Jyväskylän seminaari, jossa alettiin pitää joulun alla omia kuusijuhlia, mikä tapa levisi sitten seminaarista valmistuneiden opettajien mukana ympäri maata. 

Sähkökynttilät ovat teollisen aikakauden uutuus, jota pitkään on vastustettu, koska niiden katsottiin turmelevan sen tunnelman, jonka elävät kynttilät loivat. Käytännöllisyys- ja turvallisuusnäkökohdat ovat kuitenkin vähitellen, 1950-luvulta alkaen, päässet voitolle, ja valtaosassa kodeista sähkökynttilät ovat käytössä. 

Meillä on nykyään minikuusi ja joskus siinä on mininukkeja, joskus appelsiineja, joskus tonttuja koristeina, tänä vuonna jotain muuta.

Jouluista tunnelmaa ulkomaillakin :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti