perjantai 1. joulukuuta 2017

Joulukalenteri - kortteja Iidalle je Hildalle

Enkelikortti Iida-tädille

 29.12. 1915 Toivo läheti siskolleen kortin Tampereelta.
Kortti on leimattu suomeksi ja venäjäksi.  


23.12. 1920 Emil Uhrman Padasjoelta lähetti Hilda-tädille joulutervehdyksen.

Uuden vuoden korteissa onnea tuottavat symbolit kuten hevosenkenä ja apila ovat aina olleet suosittuja.

Joulukortit ovat alun perin Englannista: ensimmäistä tunnettua korttia painettiin Lontoossa vuonna 1843. Joulukortit saivat nopeasti suosiota ja levisivät ympäri Eurooppaa. Saksaan syntyi 1860-luvulla joulukorttiteollisuutta, joka menestyi hyvin ja hallitsi parikymmentä vuotta Euroopan markkinoita.

Varhaisimmat Suomeen tulleet kortit olivat saksalaisia ja ruotsalaisia. Vanhin Suomessa lähetetty joulukortti tunnetaan vuodelta 1871. Suomessa joulukorttien lähettäminen yleistyi merkittävästi 1920-luvulla. Ensin korttien lähettely oli varakkaiden ja kaupunkilaisten tapa, myöhemmin myös maaseudun asukkaat ja työväestö alkoivat lähetellä kortteja.

Joulukorteissa suosittuja aiheita ovat aina olleet talvi, lumiset maisemat, linnut, lumiukot, enkelit ja jouluseimi.  Joulupukki ja tontut menevät kuitenkin kaikkien muiden edelle.

Joulukalenterini koostuu tällä kertaa postikortetista, joita on lähetetty perheelleni ja sukulaisilleni vuosikymmenien aikana. Vanhimmat kortit ovat Iidalle ja Hildalle vuosilta 1915 - 1920.


Iida ja Hilda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti