lauantai 6. toukokuuta 2017

Perinnekäsitöitä - Traditional crafts

First postcards


Traditional carpenter work and decorative paintings  from Björkö island in Vaasa archipelago. 
Merenkurkun saaristossa sijaitsevan Björkön perinteiset huonekalut ja koristeelliset maalaukset 1800- luvulta.


Wood carving and carpenter's work from Jurva
Jurvalaista koristeveistotaitoa,

Jurva, a village in the Southern Ostrobothnia, is known for its hand craft tradition.
The wood carving in the Southern Ostrobothnia is mainly used to make decoration on furniture and many kinds of decorative items like statues. It can be regarded as a special form of art. Jurva has been one of the main producer of style furniture in Finland for a long time.

 This is my entry to Maria's "Postcards for the weekend" theme Traditional craft work


Then my photos
Rococo style carved mirror 

Jurvassa koristeveistolla on pitkät perinteet ja sitä on opetettu erilaisissa paikkakunnan kouluissa vuodesta 1911 lähtien.  Koristeveistäjäkoulutus päättyi vuoden 2015 vaihteessa, kun Koulutuskeskus Sedu Jurvassa lopetti puusepänalan erikoisammattitutkinnon. Syy on hakijamäärissä: nuoret eivät pidä alaa kiinnostavana. Lisäksi koristeveistäjien ja hienopuuseppien työllistyminen on hankalaa. Nykyisin koristeveistoa kaipaavia asiakkaita ei ole paljoa ja tuotteiden menekki on jäänyt heikoksi. Eräs syy on niiden kalleus, mikä johtuu siitä, että yksilöllisten tuotteiden veistämiseen kuluu paljon työtunteja.


Decorated pulpit in Jurva church and poor man's statue

Perimätiedon mukaan Jurvan kirkon saarnatuolin ja vaivaisukon teki 1830-luvulla jurvalaisen koristeveiston uranuurtaja ja paikallinen hurjapää "Sakarin Kassu", Carl Henrik Zachariasson. Kassu oppi veistotaidon ollessaan  Suomenlinnan vankilassa tuomittuna varkaudesta ja juoppoudesta. Samaaan aikaan siellä oli toinenkin jurvalainen, murhasta tuomittu Juho Markus. Vapauduttuaan vankilasta Juhosta tuli huonekalunikkari ja Kassusta koristeveistäjä ja maalari.


Closeup of devil from “Heaven and Hell”  ( 2009) by  Kaj Lindgård
Uudempaa veistotaidetta


 Tiny & authentic carpenter museum in my village
Puuseppämuseo toimii aidossa, vanhassa puusepän verstaassa. Museona se on ollut vuodesta 1990.
Nyt Kurikan kaupunki on laittamassa puuseppämuseon kiinteistön myyntiin, koska se tuottaa tappiota kaupungille noin 5000 euroa vuodessa!

 Isäni nikkaripenkki ja työkalut ovat turvassa ja hyvässä käytössä, kurkkaa tänne. 1 kommentti:

  1. Love these cards Caijsa! Specially because, my late maternal grandfather enjoyed woodwork a lot when he was still alive. Made me recount memories of him working on his bench with his tools. Thank you very much!

    PS. I was in Helsinki 2 weekends ago. I wish next time I can have more time to visit museums that feature traditional Finnish crafts.

    VastaaPoista