tiistai 2. huhtikuuta 2013

Metsäkone - Logging Engine


 
 
 
Höyryvinssi
Steam Donkey - steam powered winch
 
Oscar Wirkkala ( s. 1880 Kaustinen - k. 25.1. 1959 Naselle, Washington ) oli amerikansuomalainen metsuri ja keksijä.
 
Hänen isänsä Abraham ja veljensä Andrew saapuivat Amerikkaan ensin ja työskentelivät sahalaitoksellaWashingtonissa säästääkseen rahaa muun perheen matkaan. Oscar saapui vuonna 1898 ja sen jälkeen äiti, sisko ja kolme nuorempaa veljeä. Perhe asui Nasellessa ja Deep River-alueella Washingtonissa vuodesta  1899 vuoteen 1905, jonka aikana Oscar keksi ja kehitti puun hinauslaitteen, joka soveltui erityisesti jyrkkiin ja vaikeakulkuisiin maastoihin.
 
Hän sai ensimmäisen patenttinsa 1917.  Se oli nelitelaiselle apukoneelle, jota käytettiin hänen High Lead-metodissaan. Muutamia hänen laitteistaan oli vielä tuotannossa 1900-luvun toisella puoliskolla.
Uransa aikana hän patentoi ainakin 18 keksintöä. Wirkkala ei koskaan oppinut puhumaan tai kirjoittamaan englantia ja tarvitsikin useissa tilaisuuksissa tulkin.
 
Wirkkala oli yksi alkuperäisestä viidestäkymmenestä henkilöstä jotka pääsivät Washingtonin osavaltion Hall of Fameen.
 
Oscar Wirkkala (b. 1880 in Kaustinen, Finland - d. 1959 Naselle, Washiongton, USA ) was a Finnish- American inventor who developed tools and systems that enable the logging industry to reach timber previously inaccessible as well as a new kind of marine propeller. Oscar was honored by the state of Washington in 1972 by being one of the original fifty persons inducted into the Washington State Hall of Fame.

3 kommenttia:

 1. Kielitaidottomuus ei haitannut Pelle Pelotonta. Hienoja ja käytännöllisiä keksintöjä syntyi suomeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän oli tosiaan varsinainen Pelle Peloton. Varmaan hän metsurina ollessaan piirteli tupakka-askin kanteen kaavioita ja suunnitelmia vinsseistä, vivuista, propelleista ja muista härveleistä.

   Poista
 2. Magnífico documento fotográfico y muy bien documentado.
  Un saludo.

  VastaaPoista