sunnuntai 12. elokuuta 2012

Vähän sotaisa viikonloppu
Isossakyrössä taisteltiin. Tykit paukkuivat, kun Suomen Sodan 1808 tykkimiehet latasivat, sytyttivät ja ampuivat vihollista. Huonosti sujui sinipukuisilla, vaikka kuinka jysäyttelivät tykkejään. Pellon toisessa laidassa harmaapukuisilla vihollisilla oli kovemmat aseet ( varmaankin jotain kranaatinheittimiä ) ja ne lähestyivät koko ajan.Niin siinä sitten kävi, että sinipukuiset kaatuivat lähes viimeiseen mieheen taistelutantereelle.

Isossakyrössä käytiin ankaria kenttätaisteluja aikaisemminkin. Suuren Pohjan sodan viimeinen taistelu käytiin Napuen kentällä 19.2.1714. Venäläiset voittivat ja Suomessa alkoi isovihan aika.  Komean muistomerkin suunnitteli Matti Björklund-Visanti v. 1920.


Maakuntakierrosta jatkettiin Laihialle, edelleenkin sotaisissa merkeissä. Laihialaisten muistomerkki Napuen taistelussa kaatuneille on kyllä paljon vaatimattomampi kuin Isokyröläisten, kapea, mutta korkea. Etsin ja löysin pylvään yhdeltä reunalta esi-isäni Jacob Riddarin nimen. Napuen puiston paikalla sijaitsi vuosina 1641 - 1806 Laihian kirkko ja hautausmaana se toimi aina vuoteen 1850 asti.

Käytiin me markkinoillakin ja
ihailtiin Isonkyrön komeaa, vanhaa kirkkoa,
mutta niistä myöhemmin...


3 kommenttia:

 1. Tuttuja paikkoja! Hienoja kuvia.
  Se Laihialla sijaitseva Napuen muistopaasi varsinkin, siellä lukee myöskin yhden esi-isäni nimi, Jacob Kahra.
  Parin vuoden kuluttua vietetään Napuen taistelun 300-vuotisjuhlaa. Vai kutsutaanko sota-ajan muistelemista juhlaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta tutuntuntuista nimeä löysin Laihian paadesta.
   Kauan on aikaa kulunut Napuen taistelusta.
   Ehkä juhlaa voisi kutsua muistopäiväksi, mutta 300-vuotismuistopäivä kuulostaa kyllä vähän omituiselta

   Poista
 2. Hienoja kuvia sotatantereelta! Minunkin suvustani löytyy Riddar :) Suunnitteilla todellakin on 300-vuotis muistojuhlia, niin helmikuussa kuin kesällä 2014...

  VastaaPoista