perjantai 10. elokuuta 2012

Ei luulo ole tiedon vertainenOtteita Koululaisen Muistikirjasta 
 XII
1924-1925
"Tämän Koululaisen Muistikirjan tarkoituksena on temmata mukaansa yhä laajemmat koululaisten piirit. Suomen koululaiset on saatava hereille. Heidän on suoritettava koulutyönsä harrastuksella, heidän on perehdyttävä nuorison parhaisiin aatteisiin ja heidän on ryhdyttävä etsimään kehittävää askartelua, käyttämään hyväkseen kirjallisuuden aarteita ja kaikin puolin valmistautumaan tulevaisuutta varten."


Ohjeita nuorisolle elämää varten:
"Ole mies, kärsi kaikki.
Varma on velvollisuuden kaita tie.
Ahkeruus on onnen äiti, sillä on vara vaivassakin.
Ota lukuun kaikki vaikeudet, mutta älä pelkää niitä.
Hullu itseänsä kiittää."


Kirjallisuudesta:
"Koululaisen on välttämättä opittava valitsemaan hyödyllistä, herättävää, kohottavaa ja jalostavaa kirjallisuutta ja omaksumaan itselleen tämän kirjallisuuden parhaat arvot, niin että kirjat todella henkisesti rikastuttavat häntä. Valikointi on yleensä vaikea taito ja meillä Suomessa osataan sitä harvinaisen vähän. Mikäli sivistyksemme syventyy ja vakiintuu, sikäli opimme myös valitsemaan itsellemme ne kirjat, joilla on aivan kuin ennakolta viitoitettu kehityksemme kulku."

Lisätietoja esimerkiksi sähkösanomamaksuista, rautateiden merkinantojärjestelmästä,  tunnetuista taideteoksista, lintujen kutsu- ja varoitusäänistä, kielivoimistelusta ja suuresta liikennemerkkipiirustuskilpailusta voit etsiä yllä mainitusta Koululaisen Muistikirjasta.


Toivotan kehittävää ja runsaasti uusia aarteita sisältävää kouluvuotta kaikille kolulaisille ja muistakaa käyttää kaunokirjoitukseen ainoastaan AKVILAN ensiluokkaista, tahraamatonta, kotimaista MUSTETTA.

2 kommenttia:

 1. Nyt olisi kiva kokeilla musteella kirjoittamista. Vanhat, käsinkirjoitetut asiakirjat ovat hienon näköisiä, mutta eivät ne koulun harjoitusvihot oikein kauniilta näyttäneet, minulla ainakaan.
  Hienoa nostalgiaa kuvissasi ja tekstissä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tuhruisia olivat minunkin vihkoni, sormetkin oli aina musteessa. Takapulpetin Antin mustepullo kaatui useamman kerran ja mustasi samalla vierustoverinsa ja edessä istujat.

   Poista