keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Vanha kauppakirja

Viimeisessä Eteläpohjalaiset Juuret-lehdessä oli artikkeli Laihian Ritari- ja Isonkyrön Kaukolan Viita-suvuista.  Jaakko Matinpoika Viita, Ritari s. Kaukolassa, Isossakyrössä ja k.1697 Laihian Jukajassa  oli iso-iso-iso-iso-iso-iso-iso-iso-iso-isoisäni.
Artikkeli kertoo Ritarin talon hallintasuhteista ja käräjöinneistä Ritarin talon omistuksesta ym.

Hyppään ne yli, kerron vain yhdestä Jaakosta ja yhdestä Juhosta.

V. 1680 syntyi Jaakko Jaakonpoika Ritari ja v.1699 hänestä tuli isänsä Jaakon kuoltua Ritarin talon isäntä. Samana vuonna hän meni naimisiin Maria Matintyttären kanssa. Jaakko oli yhtämittaa käräjillä talo- ja tilusasioissa ja erilaisista saatavista ja jauhovarkauksista. Jaakko Jaakonpoika Ritari kuoli Isonkyrön taistelussa 1714.


Jätän väliin muutaman Jaakon, Juhon ja jokusen Antin ja Matin ja siirryn 1800-luvulle.

 

1840 Ritarin taloon syntyi Juho Jaakonpoika.  V. 1863 hän meni naimisiin Maria Matintyttären kanssa. V. 1879 Juho Jaakonpoika ja iso-isoisäni Jaakko Hermanninpoika tekivät kauppoja.

Jaakko-paappa vuokrasi Sikanevaksi kutsuttua maata eli luhtaa yhden kappaleen, joka oli 1/3 osa eli 24 1/2 käljymittaa ja hänen piti maksaa heti 200 markkaa ja sen lisäksi vuosittainen vuokra ( arentti ) oli yksi markka.

Lähdin Sikanevalle.
 Olin käynyt siellä viimeksi isäni kanssa joskus 60-luvulla.

Autoja keskellä peltoa!
Vanha kärrytie oli päällystetty asfaltilla.

Löysin kuitenkin tien Sikanevalle.

 Hyvin ovat  nykyiset isännät peltojaan hoitaneet.Tässä vielä kauppakirja melkein selkokielellä....

Maan anto kiria
Minä talokas Juha Jaakonpoika Ritari annan nyt minun omistamani Ritarin verotalon ne kuusi Laihian pitäjässä ja kyläänpään kylissä ja ulko sarassa olevaa Sikanevaksi kutsuttua maata eli luhtaa ynnä vaimoni Maria Matintyttären suastumisella yhren kappaleen joka on 1/3 osa eli 24 1/2 käljymittaa siitä maasta joka kuuluu meirän talojen alle mitattu ojasta alkain arennillen kauppias Jurvassa Jaakkoo Hermanninpoika Hiipakallen 25 si vuareksi näillä ehroilla
pitää hänen maksaa kohta kaksi sataa / 200/ markkaa joka paikalla maksettiin ja kuitataan Pitää hänen maksaa arenttia yhren/1 markan vuasittaisin arentti ajan loppuun asti joka syksy pitää hänen vastata kaikista töistä ja maksuista, mitkä tulee kuulumaan mainitun maa yllä pitoon . Maan saa kohta vastaan ottaa ja hoitaa ilman talon siihen mitään kuulumata
jos mainittu maa jolla kulla tavalla tulis talohin takaisin ennen arentti ajan loputtua pitää talosta maksaa kaiken rahan takaisn miinkä ottaja on siitä maksanut 

jonka täten vakuutamme Laihialla Heinäkuun 5 päivä 1879
juha jaakonpoika ja Maria Matintytär Ritari maanantajat

Ollen ala ikäisien lasteni holhojana jotka ovat talon kiintiä perilliset sitaun itseni täyteen takaukseen mainitun maa kaupan pysyväisyyrestä sillä ehrolla että jos veljeni talo tulis perikunnallen lunastettavaksi en 25 ttä vuotta niin pittää maksaa talon haltijallen mainitun 200 markkaa talon paikan annos jonga vakuutan aika ja paikka kuin yllä.
Matti jaakonp: Ritari
erellä olevan kaupan olen tehnyt ja sitouun täyttämään kaikki ehrot aika ja paikka mainitut
Jaakkoo Hiipakka maan ottaja

toristaa M Gran kirj.
jaakkoo Saari

2 kommenttia:

  1. Mahtava dokumentti. Varmasti upeata tietää historiastaan noin pitkälle.

    VastaaPoista
  2. On hauska dokumentti, vanhahtavalla kielellä ja käsialalla kirjoitettu. Aika kauan selvittelin tekstiä, oli paljon outoja kirjaimia, sanoja ja mittoja.

    Aika kaukaisilta 1600-luvun sukulaiset tuntuvat, mutta on kyllä kiinnostavaa tietää, miten he elivät vuosisatoja sitten.

    VastaaPoista