keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Surkea hääjuhla - Gloomy bride

En tiedä keitä he ovat.
Mutta olkoon morsiamen nimi vaikka Liisa.
Oikeastaan hänen nimensä on  Elisabet.
Suomessa häntä kutsuttiin Lissuksi.
Amerikassa hän muutti nimensä Lisaksi.

Sulhanen on Victor Hill, entinen Mäen Vihtori.
Eikös Vihtori näytäkin ihan Victorilta.
Hän on tyytyväinen, pieni virne huulillaan.

Liisa ei ole onnellinen.
Hän ei oikein tiedä, halusiko hän sittenkään mennä naimisiin Vihtorin kanssa. Melkein kaduttaa koko juttu. Mutta koska hän on yksinäinen, huonopalkkainen metsäkämpän keittäjä ja Vihtori on sentään kunnon mies, kova tekemään töitä eikä ryyppää läheskään niin paljon kuin useimmat metsurit ja komeakin, niin kaipa se oli ihan viisasta  mennä naimisiin.

Mutta sitten on vielä anoppi. Hänet Liisa sai kaupan päälle.

 ja Vihtorin siskot
Anoppi ja siskot hankkivat Liisalle hääpuvun ja kukat. Järjestivät juhlat, haitarinsoittajan ja tarjoilut sun muut hääjuhlatarpeet Suomi haalille. Valokuvassa Liisa ei voinut enää hymyillä. Hänellä oli ikävä koti Suomeen, ikävä vanhempiaan, sisaruksiaan ja hän olisi halunnut viettää juhannushäät kotikylässään. Ehkä hän muistelee Vesteriä, jonka piti tulla matkarahat säästettyään Liisan perässä Amerikkaan. Ei tullut Vesteriä, tuli vain se kirje. Vesteri oli kevättalvella mennyt naimisiin ison talon tyttären kanssa.

Vesterin kuvaa Liisa katselee usein.
Salaa ja yksin ollessaan.
Toivottavasti anoppi ei löydä sitä,
hän on kova nuuskimaan asioita..
Voi Lisa Hill parkaa...

3 kommenttia:

 1. Osuvasti kirjoitettu tarina! Morsiammen katseessa on aivan selvästi surua, epätoivoa ja kaipausta, sulhanen taas katselee tulevaisuuteen pää täynnä suuria, mutta järkeviä suunnitelmia. Tuollaisen anopin ja siskojen puristuksissa ei ole ihmekään, jos epätoivo iskee. Ehkäpä Lisa aikuistui, unohti Vesterin ja tuli hyvin onnelliseksi järkevän ja aikaansaavan miehensä rinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämä tarina jatkuikin juuri näin. Selailenkin valokuvakokoelmaani, ehkä löydän sieltä Liisan perheen myöhempiä vaiheita, oma koti ja omenapuita, paljon lapsia ja iloisia ilmeitä.

   Poista
 2. Erinomainen tarina, ja kuvat kertovat. Voisi olla 100% tottakin.

  VastaaPoista