maanantai 21. toukokuuta 2012

Azorit osa 3. Furnasin järvi

 Furnasin järvi on yksi São Miguelin kraaterijärvistä. Sen ympäri kiertää helppo, noin 7 km. pitkä patikkapolku ( ei mäkiä ). Kasvillisuus polun varrella vaihtelee, on viidakkoa, rantapuistikkoa ja hylättyjä, vanhoja puutarhoja. Mielenkiintoisin nähtävyys on José do Canton kappeli ja sitä ympäröivä villiintynyt, salaperäinen puutarha. 

 José do Canto syntyi v. 1820 Ponta Delgasassa. Hän oli  maanviljelijä, puutarhuri ja kirjailija, joka toi uudenlaisia viljelymetodeja ja kasvilajeja  São Miguelin saarelle. Yksi hänen luomistaan puutarhoista sijaitsee Ponta Delgassa, Jardim José do Canto.

 Josélla ja hänen vaimollaan,  Maria Guilhermina Taveira Brum do Cantolla oli  kesähuvila ja siihen liittyvä suuri puutarha  Furnasin järven rannalla. Kun vaimo kuoli, José rakennutti hänen muistokseen "katedraalin" järven rannalle - Igreja da Nossa Senhora das Vitórias - Our Lady of the Victories. 
Kappeli on goottilaistyylinen ja aika synkännäköinen, melkein kummitusmainen, aika yllättävä vihreässä luonnonmaisemassa.


Kraaterijärven rantaan, kuumien lähteiden alueella, on  kymmenkunta noin metrin syvyistä betonilla vuorattua kuoppaa. Näissä kuopissa paikalliset ravintoloitsijat ja yksityiset valmistavat hitaasti kypsyvää lihapataa, cozidoa. Aamuvarhaisella kuoppiin laitetaan isot padat, kuopat peitetään kannella ja hiekalla, odotetaan noin seitsemän tuntia ja ruoka on valmista ihan ilmaisella energialla ( kai, onkohan sellaista olemassakaan, ehkä Furnaksen kunta verottaa kuoppien käyttäjiä ).

Cozido on herkullista, jos tykkää lihasta, sillä erilaisia lihoja oli TOSI PALJON. Kasveina annoksessa oli kaalia, porkkanoita ja perunoita.  Olen huono lihansyöjä. Voin syödä jauhelihaa ja makkaraa, ne kun ei näytä enää lihalta, mutta tämä cozido oli jo vähän liikaa....

6 kommenttia:

 1. Hauskoja kuoppia! Samanlaisia oli Lanzaroten saarella jossa vierailin kymmenisen vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskoja ja kuumia ja vähän haiseviakin.

   Poista
 2. Upea patikkareitti! Mielenkiintoinen "keittiö", ei ainakaan pala pohjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patikoimme sen reitin pari kertaa, kolmannella kiersimme vain puoliväliin. Keittiö on kyllä aika kätevä, kokki saa olla huoleton monta tuntia.

   Poista
 3. Hienoja ja mielenkiintoisia kohteita.
  Aika tuhdin näköinen ateria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ateria oli kahdelle, mutta oli silti liian tuhti, lautaselle jäi paljon....

   Poista