keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Joulukortti Kanadasta

Silloin oli keväinen sunnuntai iltapäivä. Tiedän sen, koska Matilla on pyhävaatteet, rusetti kaulassa ja sunnuntaivillatakki ja koska sunnuntaisin Matti ja Inkeri saivat tulla meille aina vasta kahdentoista jälkeen. Minulla on veljeni vanha sini-keltainen villatakki ja pyhämekko. Äidilläni on esiliina mekon päällä ja Inkeri nojailee tyytyväisenä äitiini. Isällä ei ole pyhävaatteita,  hänellä on haalarit.  Istumme uuden kotimme perustuksilla. Olemme juuri tuoneet isälle päiväkahvit, meille lapsille on korissa  mehua ja pullaa. Kivijalan pinta on kiiltävä, sileä ja musta, auringonpaiseessa lämmin.  Siinä on mukava istua.   

Matti oli  paras kaverini ennen kouluikää. Matin kanssa opettelin ajamaan isoäitini vanhalla polkupyörällä. Kun sitten loukkasin käteni, toi Matti kiiltokuvia ja istui sänkyni laidalla. Matin kanssa keikuimme reen jalaksilla pitkän matkan Matin isovanhempien luo kylään. Matin kanssa keräsimme niittyleinikkejä pelloilta ja viiletimme potkulaudoilla pitkin kyläteitä.

Tuon sunnuntain jälkeen syksyllä heidän kotinsa tyhjennettiin, tavarat huutokaupattiin ja Matin perhe muutti Kanadaan.
Saimme Matilta ja hänen siskoltaan Marjalta joulukortteja monena vuonna. Minulla oli kai kovasti ikävä Mattia, koska veljeni kirjoitti  minulle pienen joulukortin : Kyllä Matti muistaa sinua.

En tiedä, mitä Matille nykyään kuuluu, onko hänellä perhettä, puhuuko hän suomea, muistaako hän vanhaa kotikyläänsä ja lapsuuden ystäviään. 


 

4 kommenttia:

 1. Etsipä netistä osoite. Ylhäällä sukunimien alkukirjaimet. Minä löysin tuolta siskoni miehen ja lapsuuden kansakoulukaverin.

  http://www.locatefamily.com/H/

  VastaaPoista
 2. Kiitos vihjeestä Anitta. Kävin kurkkaamassa tuolla sivulla. Ontariosta (Thunder Bay ja Sudbury)löysin kolme Mattia, joilla on sama sukunimi. Kyllä joku niistä on varmaan oikea Matti.

  VastaaPoista
 3. Mukava tarina! Kyllä Matti muistaa, olisipa kiva jos saisit häneen yhteyden.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Cheri! Osoitteenhan jo löysinkin, nyt voisin lähettää vaikka joulu- tai uudenvuodenkortin.

  VastaaPoista