torstai 24. marraskuuta 2011

Lokauskämpillä - At Logging camp

Lauri-setä ja Senja Knaptonin tai Deep Riverin metsätyömaalla.

Valokuvaajat kiertelivät usein metsätyömailla kuvaten työkoneita, metsureita ja jättiläispuita, samalla kaikki ihmiset halusivat ikuistaa itsensä, miehet, naiset ja lapset. Kotomaahan lähetettiin kyllä ne edustavimmat kuvat, studioissa teetetyt.

Kaikki rakennukset näillä työmailla rakennettiin rautatien viereen. Radan varressa oli pitkä rivi erilaisia asumuksia. Suurin rakennus oli ruokala, jonka pitkien pöytien ääressä miehet saivat ateriansa. Senja oli yksi kokeista.

Ainakin perheelliset asuivat taloissa, yksinäisille miehille oli rakennettu parakkimaisia poortitaloja.  Ehkä tässä kuvassa on Laurin ja Senjan asuinrakennus. 

Kun metsä oli hakattu paljaaksi, koko työmaa rakennuksineen lastattiin junien lavoille ja siirrettiin  uuteen hakkuupaikkaan. Kovin pysyviksi ei taloja rakennettu.


Knapton oli aikoinaan yksi suurimmista alueen keskuksista. Asukkaita oli yli 300, ja suuri sahalaitos tarjosi töitä. Satamasta isot laivat kulkivat edestakaisin vieden puutavaraa Columbia jokea pitkin. 1941 saha paloi ja koko kaupunki evakuoitiin ja talot jäivät tyhjilleen. Knapton nykyään on olemassa vain entisten asukkaiden muistoissa.
 
Deep River oli  1900-luvun alussa vilkas kaupunki. Siellä oli useita kauppoja, ravintola, poortitalo, hotelli, parturi, ensiapuklinikka, kenkäkauppa ja elokuvateatteri, jossa esitettiin elokuvia joka lauantai. Lokarit pääsivät helposti läheisistä lokauskämpistä tuhlaamaan taalojaa. Nykyään liiketoiminta on kutistunut, alueella asuu etupäässä maanviljelijöitä.

2 kommenttia:

  1. Taas mielenkiintoisia tarinoita. Hienoa, että työmaitakin on kuvattu ja arkea. Vanhat kuvat ovat usein juuri studiokuvia, joissa ihmiset esiintyvät pyhävaatteissa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Cheri! Aika ankeita olivat Amerikan työmaat sedällä, niistä ei paljon kerrottu.

    VastaaPoista