lauantai 17. syyskuuta 2011

Vanha peltikuva

Vanha peltilevylle tehty kuva Heikki Kustaa Heikinpojan ja Eveliina Johanintyttären perheestä. Heikki Kustaa oli talollinen Auttoisten kylästä Padasjoelta.

Kuvan taakse on raaputettu:
Isä ja Äite
Aleksi ja Hilja
Ovat Tässä
Kuvassa

Hilja-mamma syntyi vuonna 1890 ja kuvassa hän on noin 2-vuotias, joten kuva on otettu 1891/1892.

Hilja mamman kuva on ns. ferrotyyppi, peltinen valokuva. Suomessa ferotyyppiä käytettiin 1860-luvulta 1920-luvulle asti. Tällaisissa kuvissa negatiivinen kuva valotettiin mustaksi maalatulle peltilevylle ja kuva oli aina ainutkertainen, sitä ei voinut kopioida. Kääntöpuolikin oli maalattu mustaksi. Kuvat saattoivat kuitenkin helposti vääntyillä ja ruostua. Hilja-mamman kuva on melko hyvin säilynyt, ehkä sitä säilytettiin piirongin laatikossa jossain rasiassa tai albumissa.

Ferrotypia valokuvia sai markkinoilta tai kaupunkien pikavalokuvaajilta, kuva oli valmis muutamassa minuutissa. Tuskin Hilja-mamman perhe lähti kaupunkiin markkinoille koko porukan kanssa valokuvaan, luultavasti oli myöskin kiertäviä valokuvaajia, jotka kävivät maaseudun väkeä kuvaamassa.

Hilja-mammalla on aika tyylikkäät raitaiset sukat ja pitsikaulusmekko, mutta ei kenkiä. Oli varmaan vähän pelottava tilanne. Totisia ovat, nauraa ei saanut.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti