torstai 29. syyskuuta 2011

Kauppias Jaakko Hermanninpojan Kaupan pito kirja

Tässä kylässä isoisoisäni, Jaakko Hermanninpoika asui perheineen ja piti kauppaa. Hän jätti mustakantisen "Kaupan pito kirjan" vuosilta 1901-1904 isälleni. Kauppa  Jaakolla oli jo 1890-luvulla, koska hän on siirtänyt tilikirjaan  "Wanhat jäännökset " 1891 vuodesta lähtien. Kirjasta voi lukea, mitä ihmiset tuolloin tarvitsivat ja mitä tuotteet maksoivat. Yleensä kaikki ostettiin velaksi ja kuitattiin maksetuksi myöhemmin. Asiakkaat olivat kaikki kylän asukkaita, joten koko nimeä ei tarvinnut kirjoittaa tilikirjaan, Mantan Mikin ja Ilmarin Paapan tunsivat kaikki.


Ilmarin Paappa osti kesäkuussa v.1901 mm. nahkaa, silvaa, 1kg mannaryynejä , 2 kyynärää pikeetä  Maksoi laskunsa 25.6.  Heinäkuussa Paappa osti 1/2 kg sokeria, pohja nahkaa ja 100g lankaa. Marraskuussa taas nahkaa, rasva potun ja yhden lankarullan.

Mantan Mikki osti 3 litraa öljyä, 50 kg jauho säkki, 1 kg kupaalia ja Torpan paappa osti tupakkia.

Kansa Koulun opettaja G. Kestin waimo tarvitsi  12 myttyä mustia lankoja, nahkaa, pumpuli kangasta, 1kg musuri (?) lankaa, 8 myttyä lankoja 2 säisiä, 6 myttyä sinisiä 1 säisiä.


Sahayhtiö Kangas ja kumppani oli merkittävä asiakas. Yhtiön ostoslista täytti monta sivua, petruulia, öliyä, ruomia (?) nuoraa, lampun lasia, pännän teriä, paketti nauloja, paperia, pullo pläkkiä, lanka vyyhti jne.

Vuonna 1904 Jaakko lopetti kaupan pidon ja myi koko varastonsa Osuuskaupalle, monen sivun tavaraluettelosta muutama esimerkki:

kahvia
nisujauhoja
silvaa
 rottinkia
 kettinkiä
kupaalia
3 rullaa pahvia
1 tynnyri puna multaa
pumpuli kankasta
paperossit
villa tyyki
kesätrikoota
nenäliinoja
kellon periä
rinta neuloja
tarikot ja lapiot
siirappiastia
karamälliä
läkki pulloja......jne.

Nyt kyllä jumituin tähän tilikirjaan. Keitä olivat Mantan Mikki ja Ilmarin Paappa...??? Ja, mitä oli ammatiltaan Alasen Tuomas, ostoslista oli aina aika pitkä. Ja, mitä  ihmettä oli kupaali ja mihin kummaan sitä  tarvittiin ja paljon. Olikohan se jotain puusepän hommissa käytettyä ainetta?  Väriainettako?
Ja sitten vielä ostivat ruomiakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti