keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Wild West Wednesday / Red Lodge ja mainari LauriLauri keskellä


Lauri eleli poikamieselämää Montanassa ja toinen toistaan komeammat  naiset lähettelivät Lauri-sedälle kuviansa. Kuvien perusteella elämä oli mukavaa ja leppoisaa.  Lauri oli mainarina hiilikaivoksella.
Montanassa oli lukuisia hiili- ja kuparikaivoskaupunkeja, jotka kiinnostivat suomalaisia siirtolaisa, mm. Red Lodge ja Butte ( Hiski Salimaan laulussa Lännenen lokarissa Retulaatsi ja Piutti ). 1910 vaiheilla Montanassa oli 4000 Suomessa syntynyttä.
Lauri worked as a miner in Red Lodge. He was still a bachelor and got many pictures from elegant ladies.

Red Lodge / Retulaatsi
1800-luvun puolivälissä Red Lodge oli vielä Crow- intiaaneille varattua aluetta. Kun kulta- ja hiili esiintymät löydettiin noin v.1866, joutuivat intiaanit aika ahtaalle. Kaivoksia ja tehtaita perustettiin ja siirtolaisten määrä kasvoi vuosi vuodelta.
Siirtolaisia saapui Red Lodgeen etenkin Italiasta, Skotlannista, Walesista, Englannista, Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Itävalta-Unkarista. Palvelutkin alkoivat pelata..
Vuonna 1896 Red Lodgessa oli kaksikymmentä saluunaa ja elämä oli rajua ja väkivaltaista. V.1906 mennessä väkiluku oli kasvanut neljään tuhanteen ja v.1911 viiteen tuhanteen. Red Lodgen suomalaiset muodostivat tiiviin yhteisön ja he perustivatkin ammattiyhdistyksiä, erilaisia seuroja, orkestereita, tanssisaleja ja saunoja.Tästä ajasta on edelleenkin todisteena kaupunginosa nimeltään Finn Town.

The town of Red Lodge was heavily populated with Finnish immigrants, who established lodges, societies, bands, dance halls, and public saunas to keep the feel of home alive. 

Työ Montanan hiilikaivoksilla oli likaista, raskasta ja vaarallista. Jatkuva pelko kaivosonnettomuuksista rasitti mainareita ja heidän perheitään. Siihen aikaan työturvallisuus  ei  suuremmin kaivosyhtiöitä kiinnostanut. Toisaalta yhtiöt kyllä rakensivat kaivosalueille työntekijöille asuntoja, " lukeeseja ",  joista kaivosmies sai vuokrata asunnon itselleen.

Suomalaiset olivat kuitenkin kovia arvostelemaan työoloja ja palkkojaan ja saivat siitä syystä nopeasti lopputilin. Sen jälkeen punaisiksi katsotut suomalaiset olivatkin monen yhtiön  "mustalla listalla" lakkoilun ja rettelöinnin vuoksi.
Täälläkö Lauri-setä tutustui ensimmäisen kerran ammattiyhdistyksien toimintaa ja vasemmistolaisiin aatteisiin? Tuliko oikeistolaiselta Pohjanmaalta tulleesta talollisen pojasta, Laurista, jo täällä vasemmistolainen?  Ehkä armoton ja kova kaivostyö karisti pian haavekuvat Amerikan kultamaasta 19-vuotiaalta nuorukaiselta.

 Niinpä Lauri lähti Washingtoniin ja muutti nimensä Hiipakaksi....

Working in the South-Central Montana coal mines was tough, life threatening work.  The ever present danger of a mine collapse kept most miners and their families constantly on the edge of disaster.  
The Finns were eager to strike and demand better wages and working conditions, that's why  they were often  fired and  after that their names were in mining companie's black list.
So Lauri moved to Washington and changed his name to Hiipakka.
 

              

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti