tiistai 21. kesäkuuta 2011

Lukukirja Alkeiskoulun toiselle luokalleTänään lueskelin A.Raution Lukukirjaa Alkeiskolun toiselle luokalle. Se on Karjalais-Suomalaisen Sosialistisen Neuvostotasavallan Valistusasiain Kansankomissariaatin hyväksymä ja se on painettu Petroskoissa 1940. Kesälahti V. sai kirjan palkinnoksi hyvästä opiskelusta oppineljänneksellä 10.1.41.opettaja oli Rotanen.

Kasvimaalla
Keväällä kasvimaalle on kylvetty monenlaisia siemeniä. Siellä kasvoi nyt paljon kaaleja, porkkanoita, punajuuria, herneitä ja kurkkuja.


Punaiset partisaanit
Taistelu oli päättynyt ja torventoitottaja kuulutti joukkoja kokoon. Mutta...
Kolhoosin navetan takana oli tavattu valkoinen rosvojoukko. Kajahti komennus asettua riviin ja joukkue lähti hyökkäämään.


Entisellä suolla
Pojat menivät metsään hakemaan hevosta.  Matti setä istuu siinä pellon laidalla lepäämässä. - Hevosenne on uponnut suohon, korviaan myöten. Kerran oli lehmäkin vähällä upota. Upposi sarviaan myöten suon silmäkkeeseen. Nyt suo on kuivattu. Se tehtiin neuvostovallan aikana.....

Kolhoosin pellolla
pörrää ja puhkuu.
Hitaasti kulkien
voimaansa uhkuu.
Kauaksi äänensä kuulet.
Varmana möyrii se
peltoa myöten,
kilvassa kymmenen
hevosta lyöden.


Vieraat KTA:lta
Kolhoosin pellolle tuli traktoreita. Alettiin kyntää.
-Katso, miten leveästi se ottaa! - huusivat lapset.
-Entä miten syvälti!
-Setä, mistä te olette tulleet?
-Kone- ja traktoriasemalta. Sitä sanotaan myös KTA:si. Sillä asemalla on traktoreita, kylvökoneita, leikkuukoneita, niittokoneita ja puimakoneita. Nämä koneet muokkaavat maan ja korjaavat viljaa kolhooseissa.

Luistelijat

Jo tuulee pohjoinen
jo peitti lumi maamme.

Hei, lennä luistin lennä!
Kuin nuoli anna mennä.

Voi, katsos pientä veikkaa,
kun kaatui kuperkeikkaa!

Ensimmäinen oppilas

Hänen sukunimensä oli Uljanov. Hän oli nuorin joukossamme. Minä olin yli 11 vuoden. Monet vielä vanhempia, ja Volodja vasta 9-vuotias. Mutta hän oli käytökseltään rohkea. Hän ei tehnyt milloinkaan mitään kiireesti tai huolimattomasti. Jos piti kirjoittaa ainekirjoitus, niin hän ei jättänyt sitä viimeiseen päivään, vaan teki sen heti. Kymnaasin päätettyään hän sai kultamitalin.


Lapsuusvuodet

Dshugashvilin perheeseen syntyi joulukuun 21 päivänä  vuonna 1879 poika. Pojalle annettiin nimeksi Josif. Josifista kasvoi vahva ja kestävä poika, jonka hiukset olivat mustat kuin terva ja silmät isot sekä eloisat. Koko hänen muotonsa kuvasti rohkeutta ja uljuutta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti