perjantai 27. toukokuuta 2011

Kevätretki Närpiöön

 Kävimme ihan pienellä retkellä Närpiössä. Siellähän puhutaan närpiötä, jota on vähän vaikea ymmärtää kouluruotsilla. Onneksi meitä vastaan tuli vain pari iloista koulutyttöä ja siitä selvittiin  vain sanomalla  hei / hej.
 Käytiin merenrannalla pienessä Nämpnäsin kylässä. Idyllinen maalaisympäristö sinisen meren rannalla sai minut taas kerran haluamaan mökkiä meren rantaan. Mutta tuuli oli kylmän 
 hyytävää, jos vaikka sittenkin Välimeren rantaan.

 


Stella Polaris
Jännittävä agenttitarina vuodelta 1944.
Eräänä synkkänä syksyisenä yönä Suojelupoliisin arkaluontoisin vakoilumateriaali ja avainhenkilöt nousivat tarkasti salatun operaation "Stella Polariksen" nimissä yön pimeyden turvin Närpiön rannassa odottaviin veneisiin, jotka salakuljettivat tavarat ja miehet perheineen Ruotsiin turvaan venäläisiltä.
 Tämän muistoksi on Nämpnäsin Österfjärdsvägenille pystytetty kivimuistomerkki.Kirkkotallit
Kirkkotalleja käytettiin aikoinaan hevosten suojana jumalanpalveluksen aikana ja kirkonmenojen ajan ja pihalla paloivat silloin aina juhlavat tulet ja koko paikka muistutti kuninkaanlinnan edustaa.  Tallit rakennettiin hevosia varten ja pitkät, ulkonevat katot oli tarkoitettu rekien ja kärryjen suojaksi. Suomesta ei ole tietoja asuttavista kirkkotalleista, joissa oli ikkunat ja kaksi erillistä oastoa, toinen hevosille toinen ihmisille. Vanhimmat tulipaloilta säilyneet kirkkotallit Närpiössä ovat 1700-luvun lopulta, mutta useimmat on rakennettu 1800-luvulla. Kirkkotalleja on enimmillään ollut lähes 400, mutta tänä päivänä niitä on jäljellä n. 150 kirkon ympäristössä, tien molemmin puolin. Ainutkertainen nähtävyys ihan Pohjoismaidenkin mittakaavassaNärpiön vanha valkoinen kirkkorakennus on ruotsinkielisen Pohjanmaan komeimpia ja suurimpia. Alunperin  se on rakennettu v. 1435.


Nili

Öjskogsparkenin  ulkoilmamuseo
Pyörivään teatteriin oltiin juuri pystyttämässä kulisseja


Ja tietysti Närpiössä on näitä, isoja ja paljon
Tässä vain vähän pienempi, mutta ihan  oma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti